top of page
NATJECATELJSKI PROGRAM
COMPETITION program


Zanima vas drugačiji pogled na film?

U sklopu DA2 - Zagreb Design, Art & Architecture Film Festivala donosimo vam razgovore o filmovima koje ćemo voditi s hrvatskim kreativcima čije se branše sami film dotiče.

Gledajte ŠTA DA? uživo ili online.

Našu programski knjižicu možete preuzeti ovdje.

DA2_FILM_FESTIVAL_DIGITAL_logo_darker_grey (5).png

VAN GOGH, STVARANJE MAJSTORA

VAN GOGH, THE MAKING OF A MASTER

17. listopada u 20:30 sati - OTVORENJE FESTIVALA - Institut Liszt  - Mađarski kulturni centar

Anne Richard⎪2023⎪FRA⎪Cinétévé⎪52 min

“Van Gogh, nastanak majstora” poziva nas da ponovno otkrijemo lik i djelo Vincenta Van Gogha kroz prizmu Johanne Bonger Van Gogh, njegove šogorice i čuvarice njegove ostavštine. Iako ga je poznavala samo posljednja dva mjeseca njegova života, posvetila je svoj život dijeljenju njegove umjetnosti sa svijetom. Kroz njezine neumorne napore da njegove radove predstavi kritičarima i trgovcima umjetninama, film nudi jedinstvenu i duboko ljudsku perspektivu na Van Goghov genij.

Anne Richard režirala je brojne dokumentarce o raznovrsnim temama, kojima uvijek pristupa s izuzetnom preciznošću i osjetljivošću, te mizanscenom visoke preciznosti. Njezina ostvarenja uključuju “L’Affaire Mediator”, “#MeToo Secoue (Aussi) la France” i “Summer of Revolution”, sve u produkciji Cinétévéa, a vrlo nedavno i “A Nos Corps Excisés” za Arte. Također je dugogodišnja suradnica programa Forum des Européens i Zoom Europa na Arteu.

Van Gogh

ZELENO NAD SIVIM. EMILIO AMBASZ

GREEN OVER GRAY. EMILIO AMBASZ

18. listopada u 18 sati - Institut Liszt - Mađarski kulturni centar

Francesca Molteni, Mattia Colombo⎪2024 ⎪ITA⎪Muse Factory of Projects⎪52 min

"Green Over Gray" istražuje revolucionarni uspon zelene arhitekture i vizionarske projekte Emilia Ambasza, koji su prije 40 godina transformirali naše razumijevanje odnosa između ljudi i prirode. Njegovi poetski zapisi i maštovite bajke oživljavaju u ovom fascinantnom i nekonvencionalnom dokumentarcu, pokazujući kako arhitektura može oblikovati naše ponašanje, ali i utjecati na budućnost planeta.

Francesca Molteni od 2002. godine producira i režira dokumentarce, TV formate, videa i instalacije te kurira izložbe o dizajnu. Godine 2009. osnovala je MUSE Factory of Projects, produkcijsku kuću sa sjedištem u Milanu, koja se pbavi suvremenom kulturom, dizajnom i arhitekturom. Njezine najnovije produkcije uključuju "Snaga arhiva: Renzo Piano Building Workshop" i "Aldo Rossi Design".

Mattia Colombo je autor i redatelj. Njegovi posljednji dokumentarci uključuju: "Il passo", koji je napisao i režirao zajedno s Alessandrom Locatellijem i Francescom Ferrijem; "Ritmo Sbilenco", dokumentarac o talijanskom bendu Elio e le Storie Tese; "Uninvited", biografski film o Marcelo Burlonu, modnom dizajneru autsajderu i DJ-u; te "Sconosciuti Puri", zajedno s Valentinom Cicognom, dokumentarni film o radu Labanofa, laboratorija koji je osnovala patologinja Cristina Cattaneo i koji se bavi identifikacijom "neimenovanih mrtvih".

O filmovima razgovaramo s kreativcima.

Uživo nakon filma Razgovori Šta DA?

​​

​​

Zeleno nad sivim

JEFF KOONS. PRIVATNI PORTRET

JEFF KOONS. A PRIVATE PORTRAIT

18. listopada u 20 sati - Institut Liszt - Mađarski kulturni centar

Pappi Corsicato⎪2023 ⎪ITA⎪Nexo Digital⎪80 min

Jeff Koons, jedan od najutjecajnijih, najpopularnijih i najkontroverznijih umjetnika posljednjih desetljeća, tijekom svoje je karijere eksperimentirao s novim pristupima readymade-u, testirao granice između visoke umjetnosti i masovne kulture, izazivao ograničenja industrijske proizvodnje te transformirao odnos između umjetnika, kulture slavnih i globalnog tržišta, ali i uspio uzdići kič i pop, pretvarajući ih u remek-djela poput rijetkih vizionarskih umjetnika u novijoj povijesti. Film Pappija Corsicata intimni je portret ove polarizirajuće figure, otkrivajući skrivene dinamike iza osobe, umjetnika i brenda Koons.

Pappi Corsicato, rođen u Napulju 1960. godine, studirao je arhitekturu prije nego što se 1980. preselio u New York kako bi se posvetio plesu, koreografiji i glumi. Svoj redateljski debi imao je s hvaljenim filmom "Libera" 1992. godine, nakon čega su uslijedili značajni radovi poput "Chimera" i "The Seed of Discord," dok je također režirao opere i više od 40 dokumentaraca o suvremenoj umjetnosti. Njegovi recentni projekti uključuju dokumentarac "Julian Schnabel: A Private Portrait," uspješnu TV seriju "Vivi e lascia vivere," i film "Pompeii. Sin City," koji je objavljen 2021. godine.

O filmovima razgovaramo s kreativcima.

Uživo nakon filma Razgovori Šta DA?

Jeff Koons_A Private Portrait&quot_Balloon Dog&quot_ da serie &quot_Celebration&quot_ Olio

KUĆA DYDE ARTHURA ERICKSONA

ARTHUR ERICKSON’S DYDE HOUSE

19. listopada u 19 sati - Institut Liszt - Mađarski kulturni centar

Colin Waugh⎪2023 ⎪CAN⎪Sticks & Stones⎪55 min

Godine 1959., bračni par Dyde iz kanadskih prerija izgradio je kuću u šumi i odabrao nepoznatog profesora arhitekture da je dizajnira. Samo nekoliko godina kasnije, Arthur Erickson postat će svjetski poznat kao najutjecajniji kanadski arhitekt s preko 40 prestižnih međunarodnih nagrada. Iako su mnogi mislili da je kuća Dydeovih izgubljena ili srušena, ovo skriveno rano djelo ponovno je otkriveno 2016. godine u iznenađujuće dobrom stanju. Film pripovijeda priču o kući, kontekstu u kojem je nastala i arhitektima koji se bore za njezinu budućnost.

Colin Waugh je autor dokumentarnih filmova iz Edmontona. Kao dio kreativnog tima u Sticks & Stones, njegov rad dijeli priče o planinama, prerijama i ljudima koji tamo žive. Colinovi prethodni projekti osvojili su nagradu Kanadskog društva snimatelja (2019.), nagradu Kanadskih filmskih montažera (2020.), pet nagrada Alberta Film and Television, nominacije na Banff World Media Festivalu (2018.) i dvije Webby nagrade (2018./2020.).

O filmovima razgovaramo s kreativcima.

Uživo nakon filma Razgovori Šta DA?

DYDE HOUSE.jpg

KOŽA OD STAKLA

SKIN OF GLASS

19. listopada u 21 sati - Institut Liszt - Mađarski kulturni centar

Denise Zmekhol⎪2023 ⎪BRA, SAD⎪ZDFILMS⎪90 min

Poetična i osobna meditacija o raseljenosti, nejednakosti i gubitku, film "Skin of Glass" prati putovanje redateljice Denise Zmekhol nakon što je otkrila da je najpoznatije djelo njezina preminulog oca Rogera Zmekhola, moderni stakleni neboder u srcu São Paula, preuzelo nekoliko stotina beskućničkih obitelji. Nakon šokantne tragedije koja se dogodila tijekom produkcije filma, Zmekhol se povezuje s stanovnicima zgrade i suočava se s intimnim, ljudskim posljedicama eksplozivne populacije i globalne stambene krize.

 

Denise Zmekhol je arapskoo-brazilska nagrađivana redateljica poznata po svom elegantnom vizualnom stilu i vještom pripovijedanju. Njezin dokumentarac "Children of the Amazon" podržao je ITVS i emitiran je na PBS-u, a ko-producentica je Emmyjem nagrađivane serije "Digital Journey." Zmekhol je redateljica i producentica filma "Skin of Glass," koji je dobio financijsku potporu od više prestižnih organizacija te je predstavljen na Pop-Up Magazine Spring i TEDWomen.

O filmovima razgovaramo s kreativcima.

Uživo nakon filma Razgovori Šta DA?

SKINOFGLASS.jpg

MI DRUGI

WE THE OTHERS 

20. listopada u 18 sati - Institut Liszt - Mađarski kulturni centar

Francesca Molteni⎪2024⎪ITA⎪Muse Factory of Projects⎪55 min

Kroz zadnjih 40 godina, hvaljeni brazilski dizajneri Fernando i Humberto Campana ostavili su neizbrisiv trag na svijet dizajna, Ovaj film pruža sveobuhvatan uvid u bogat i izvanredan život ovih dvaju umjetnika kroz niz intervjua i Humbertove refleksije. Osim što prikazuje njihova remek-djela kroz godine, dokumentarac naglašava raznolike društvene inicijative koje provodi Campana Institut u Brotasu. U svojoj srži, film preispituje dizajn i njegovu sposobnost da inspirira značajne promjene u svijetu oko nas.

 

Francesca Molteni od 2002. godine producira i režira dokumentarce, TV formate, videe i instalacije te kurira izložbe o dizajnu. Godine 2009. osnovala je MUSE Factory of Projects, produkcijsku kuću sa sjedištem u Milanu, koja se pbavi suvremenom kulturom, dizajnom i arhitekturom. Njezine najnovije produkcije uključuju "Snaga arhiva: Renzo Piano Building Workshop" i "Aldo Rossi Design".

O filmovima razgovaramo s kreativcima.

Uživo nakon filma Razgovori Šta DA?

5. WE THE OTHERS.jpg

SRETNA ODJEĆA

HAPPY CLOTHES

20. listopada u 20 satiInstitut Liszt - Mađarski kulturni centar

Michael Selditch⎪2023⎪SAD⎪Donald Zuckerman, Samuel J. Paul, Michael Selditch⎪100 min

“Seks i grad”, “Vrag nosi Pradu”, “Emily u Parizu”, “Ružna Betty”… Čak i ako niste čuli za Patriciu Field, nema sumnje da ste duboko upoznati s njezinim legendarnim dizajnima. “Sretna odjeća” uranja u bogati život ove kultne kostimografkinje, vodeći vas u šetnju stazom sjećanja s Field i njezinim beskonačnim popisom prijatelja, članova tima i suradnika kako biste vidjeli kako su nastali neki od najnezaboravnijih filmskih i televizijskih kostima.

Michael Selditch je autor dokumentarnih filmova i veteran ne-skriptiranih televizijskih programa poznat po svom radu kao kreativac, showrunner, producent i redatelj, za koji je zaradio i nekoliko Emmy nominacija. Njegovi projekti uključuju nagrađivanu seriju "Architecture School" za Sundance Channel, CNN-ovu "American Style" i originalnu seriju "Queer Eye." Selditch, bivši arhitekt, također je režirao igrane filmove poput “Fixing Frank” i trenutno razvija svoj četvrti dugometražni film, “In Burton’s Shadow.”

O filmovima razgovaramo s kreativcima.

Uživo nakon filma Razgovori Šta DA?

 

Happy Clothes.png
bottom of page